środa, 29 stycznia 2014

Zielone tosty !

O mojej miłości do szpinaku pisałam już nie raz...
Dziś w związku z tym, że swoje święto ma Kornuśka [1,5 roczku!], postanowiłam zrobić jej na obiadek coś zdrowego, pysznego, a przede wszystkim wykorzystać te produkty, które na codzień bardzo lubi.

W taki oto sposób powstała 'lista' zakupów:




  • avokado
  • kilka ząbków czosnku
  • mrożony szpinak
  • ser żółty
  • pierś z kurczaka
  • wieloziarnisty chleb tostowy

No to szykujemy tosty na 'zielono'!  

Pierś z kurczaka delikatnie solimi i pieprzymy [choć nie jest to konieczne] i obkładamy 'grubo' czosnkiem ;)
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st, na 45 minut.
Szpinak rozmrażamy na masełku, dodajemy dwa ząbki czosnku i solimy do smaku.
Kiedy ostygnie, blendujemy go, z wcześniej obranym i pokrojonym w kawałki, avocado - przez co od razu otrzymujemy gotową pastę :)
Upieczoną pierść z kurczaka kroimi na drobne paseczki, podobnie również postępujemy z serem. 
Bierzemy kromkę, smarujemy ją pastą szpinakowo- awokadową :P i na to kładziemy kurczaka oraz ser. 
Przykładamy drugą kromką i dociskamy.
Taki oto gotowy tost kładziemy na patelnię z odrobiną oliwy [oczywiście rozgrzaną!].
Smażymy chwilkę z jednej i z drugiej strony i gotowe!

Proste?
Pewnie, że proste!
I jakie pyszzzzneeeeeeeeeee!
Zaręczam, że nie tylko Kornelia pokochała te tosty :)

Smacznego! :*










38 komentarzy:

  1. super takie Wielgachne super uwielbiam szpinak

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam- muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda, i My spróbujemy!

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada przepysznie... ale Kochana zastap smażenie na oliwie na masło klarowane ghee...smażyć można tylko na takim maśle lub na smalcu...reszta nietsety sie nie nadaje;/ na pewno wyproboje tylko zmodyfikuję jeszcze ten chlebek tostowy, ktory tak naprawde tylko udaje 'zdrowy', avocado to moje odkrycie dopiero tej zimy:) naczytałam się o nim same pozytywy...nie doceniałam go:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widzisz! a mam klarowane masło w domu :)
      drugą turę będę smażyć na nim :) zupełnie nie pomyślałam ... ;)

      Usuń
  5. o matko jak ty coś przyrządzisz to ślina cieknie :)))
    Blankowa Matka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmmm mniam :) Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają boskoooooo !! Muszę wypróbować koniecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. O jezu, już wiem co będę dzisiaj jadła na kolację:)
    kochana jak najwięcej takich pysznych przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
  9. na pewno wyprobujemy Kasiu... Kochamy każdy skladnik:D thx:D

    OdpowiedzUsuń
  10. o jakie fajne i ciekawe! tak sie zastanawiam czy zamiast na patelni czy dałoby radę te tosty w opiekaczem potraktować
    buziak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm, no nie wiem? Można by spróbować ;)

      Usuń
  11. Wygląda bardzo smakowicie!!! Tylko mój mąż nie lubi szpinaku ale za to synek uwielbia jak ja;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Musi być pyszne! Spróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  13. O mato jakie pyszności !!! Musze to wypróbować :-) Pozdrawiam !!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam szpinak, więc wypróbuję Twój przepis na pewno :-). Ps. Cudowne robisz zdjęcia jedzenia!

    OdpowiedzUsuń
  15. dziękuję :)

    martwą naturę o wiele łatwiej mi 'ustawić' niż Kornelię :))))

    OdpowiedzUsuń
  16. Szpinak pokochałam niedawno, więc na pewno z chęcią pomysł wykorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale mam smak na nie!!! Kasia na pewno je zrobię!!!!
    A zdjęcia rsa cudowne Kasiu.....jak w książce kucharskie....cudne-brawo!!!
    Uściski dla was dziewczyny kochane.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda smakowicie :) Ale niestety za szpinakiem nie przepadam :/

    OdpowiedzUsuń
  19. ale pyszota :) ja nie lubie szpinaku ale ten Twój wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. spróbuj :)
    może Twoim chłopcom zasmakuje :)

    to bardzo zdrowa 'przekąska' i smaczna do tego! ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. ale bym zdkadla! a moja Lil nie lubi kurczaka, ale inne miesko mozna zapodac :) cudnie to wuglada!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak ;)
      A i nawet bez mięska będą na pewno pyszne ;)

      Usuń
  22. Bardzo fajny przepis:) Czy to z tej książki kucharskiej dla maluchów??:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie ;) przepis ściągniety z sieci przerobiony na moje własne potrzeby i smaki ;)

      Usuń
  23. to dopiero musi być absolutnie przepyszny tost :)) Jutro taki wypróbujemy- tylko musimy dokupić avocado :)) Mniam pyszności, aż nam zapachniało pod nosami :))

    OdpowiedzUsuń
  24. Zielone tosty! To brzmi super! Mam już składniki. W sumie to o chlebek chodziło bo resztę uwielbiamy i na codzień w domu mamy ;) już nie mogę się doczekać - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  25. świetne! - na pewno wypróbuje już niebawem! <3
    Zdjecia rewelacyjnie - pełny profesjonalizm :)
    Bardzo ciekawy blog :)
    Zapraszam ;*
    http://life-is-too-short-for-sadness.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  26. zbierałam się aż w końcu spróbuję
    Piotr uwielbia tosty szpinak i kurczaka mam nadzieję z emu zasmakują:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Zrobiłam dzis na sniadanko - pyszne!!:)
    Super przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za Twój komentarz :)