niedziela, 22 marca 2015

MAŚLANE MUFFINKI Z JAGODAMI

Ledwo wróciliśmy z weekendu a ja pierwsze co wparowałam do kuchni, choć absolutnie nie z głodu, bo późne i obfite śniadanie trzymało mnie prawie do kolacji, ale z chęci wypróbowania mojego nowego robota kuchennego [dla niewtajemniczonych - stary spalił mi się jakieś dwa tygodnie temu :( ]
Pierwsza moja myśl - muffinki !
A że całą rodziną uwielbiamy jagody, padło na muffinki jagodowe :)
Wzięłam sprawdzony przepis z netu i heya składniki do michy ! 
Udały mi się i mało tego - były PRZEPYSZNE <3



PRZEPIS
Składniki na 12 sztuk muffinek:
  • 450g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 225 g cukru
  • 225 ml mleka
  • 2 jajka
  • 225 g masła
  • 200g borówki amerykańskiej
W garnuszku roztopić masło z mlekiem. Podgrzewać do momentu roztopienia się masła. Odstawić i wystudzić.W  misce połączyć wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier. Do suchych składników wlać roztopione masło z mlekiem i jajka. Mieszać do momentu połączenia się składników (pamiętajmy nie mieszać masy za długo bo wyjdą zbite i nie wyrosną). Do wymieszanych składników dodać borówki amerykańskie  i ponownie delikatnie zamieszać.
Piec w 180ºC przez około 25 min
Upieczone wyjąć na kratkę i wystudzić.

SMACZNEGO !




Źródło przepisu: „Avoca Tea Time”


8 komentarzy:

  1. Kurczę widzę dzisiaj już drugi przepis na muffinki z borówkami i mam na nie coraz większą ochotę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrób koniecznie! Ten przepis jest naprawdę bardzo prosty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  4. Mozna użyć borowek mrozonych?

    OdpowiedzUsuń
  5. pojęcia nie mam? wszędzie podają świeże :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja dzis zrobiłam przepis bomba a smak jeszcze lepszy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za Twój komentarz :)