wtorek, 17 lutego 2015

BARILLA - MAKARON NA ROZGRZEWKĘ !

Lubicie gotować?
Ja uwielbiam! :)
Dlatego też już od bardzo, bardzo dawna planowałam konkurs, w którym będziecie mogli podzielić się ze mną swoimi przepisami oraz wygrać dla siebie fajne nagrody ;)

A w związku z tym, że sponsorem nagród jest BARILLA, w roli głównej występować będzie MAKARON !
[tak przy okazji - makaron to ulubiony 'wynalazek' mojego męża, mógłby jeść codziennie :P ]



Co musicie zrobić? 
  • w komentarzu pod tym postem umieścić swój pomysł na makaronową rozgrzewkę z opakowaniem makaronu Barilla [składniki, kilka słów o przygotowaniu oraz najważniejsze! zdjęcie efektu końcowego]
    [pod polem tekstowym w komentarzu macie takie malutkie okienko ala obrazek, w które wystarczy kliknąć, wybrać zdjęcie i potwierdzić] :)
  • polubić [choć niekoniecznie] 'fanpejdż' organizatora konkursu oraz sponsora nagród :)
  • udostępnić publicznie plakat konkursowy na swoim FB bądź BLOGU [plakat dostępny jest TUTAJ]
  • podpisać się imieniem i nazwiskiem :)


Konkurs rozpoczyna się teraz, tj. 17.02.2015r., a kończy 24.02.2015r., o godzinie 23:59. [tak więc na spokojnie, macie tydzień!] :)
Z pośród nadesłanych zdjęć zostaną wybrane trzy, które zostaną nagrodzone zestawem skłądającym się z trzech różnych opakowań makaronu BARILLA wraz ze specjalną łyżką do makaronu oraz budzikiem kuchennym.  
Wyniki konkursu pojawią się w tym poście w przeciągu 3 dni od dnia zakończenia konkursu.
Zwycięzcy będą mieli 3 dni na zgłoszenie się po odbiór nagrody.

POWODZENIA ! ! !




A na koniec mój pomysł na makaron BARILLA.
Szybko, prosto i smacznie ;)
[tylko opakowania zabrakło bo Kornelia potargała :P ]


Do dzieła Kochani!





EDIT:
Nagrody wygrywają zdjęcia oraz przepisy następujących osób:
Ania Marchlewska 
Dorota Agnieszka Grześ 
Amanda Andrzejewska-Redzimska

GRATULUJĘ ! 
I z niecierpliowością czekam na kontakt :)

24 komentarze:

  1. Mój pomysł na makaron BARILLA to zapiekanka makaronowa z gyrosem....Potrzebny oczywiście ugotowany makaron Barilla , pierś z kurczaka marynowana w przyprawie gyros, papryka czerwona, ogórek konserwowy, majonez, ketchup, i tarty ser na wierzch, a smak? Smak jest rewelacyjny po prostu PYCHA
    Smacznego!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. dynia (około 1 kg) pokrojona w kostkę


    szpinak - 400g świeżego


    czosnek - 1-2 ząbki do smaku


    śmietanka - słodka 200ml


    makaron - u nas 500g, ale było za dużo


    sól, pieprz, tłuszcz


    żółty ser "na dodatek"






    Przygotowanie:

    Zaczynamy od dyni, trzeba ją obrać i pokroić w kostkę. Następnie
    wrzucamy ją na patelnię z rozgrzaną odrobiną oleju, obsmażamy, a
    następnie dusimy, dodając trochę masła.

    Zajmujemy się szpinakiem, który trzeba umyć i odcedzić. Kiedy dynia zmięknie dodajemy szpinak i podsmażamy dalej.

    Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem i dodajemy śmietankę. Całość podajemy z makaronem i ewentualnie żółtym serem.

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjęcia! ale co najmniej jedno MUSI być z opakowaniem makaronu BARILLA :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgodnie z zapowiedzią na fb, wklejam link do mojego ulubionego przepisu makaronowego :D ps. mogłabym sobie z Twoim mężem przybić piątkę, bo też makaron mogę jeść codziennie :D

    http://ourcommonworld.blogspot.com/2012/10/a-na-obiad.html



    Kamila Strzelecka

    OdpowiedzUsuń
  5. Hanna Zarzycka17 lutego 2015 20:12

    Skadniki:
    250 g piersi z kurczaka
    200 g boczku parzonego wędzonego
    150 g pieczarek
    pęczek natki
    4 ząbki czosnku
    150 g żółtego sera
    250 ml śmietanki 30%
    olej
    sól
    pieprz
    Opakowanie makaronu Barilla Penne Rigate

    Pierś i boczek kroimy w kosteczkę,
    Cieniutko ciachamy każdą pieczareczkę.
    Natkę i czosnek porządnie siekamy,
    Natomiast ser żółty na tarce ścieramy.
    Mięsko na oleju delikatnie podsmażamy,
    Do smaku pieprzem i solą je przyprawiamy.
    Zalewamy wszystko śmietanką trzydziestką,
    Makaronu gotujemy całe pudełeczko!
    Sera część do sosu dorzucamy,
    resztą wraz z natką talerze przyozdabiamy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewelina Kolasa-Witkowska18 lutego 2015 16:53

    Pierś z kurczaka na makaronie z sosem pieczarkowym

    Składniki:
    pierś z kurczaka
    2 ząbki czosnku
    papryka słodka
    papryka wędzona,sól,pieprz,olej
    200 gram makaronu u mnie Barilla Bavette n.13
    Sos:
    3 ząbki czosnku
    200 gram pieczarek
    3 łyżki mascarpone,
    100 ml śmietanki 30%
    50 gram masła,
    sól,pieprz

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy. Pierś z kurczaka obtaczamy w marynacie zrobionej z przypraw ( czosnek,papryka słodka i wędzona,sól i pieprz oraz olej) pozostawiamy na 30 minut,potem smażymy do zarumienienia,ale nie za długo bo pierś będzie sucha. Na małej patelni albo w rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony czosnek,gdy ten się lekko zarumieni wrzucamy pokrojone pieczarki,lekko się przysmażamy dodajemy śmietankę 30%,mascarpone,doprawiamy solą i pieprzem a na koniec dodajemy masło. Makaron układamy na talerzu,polewamy sosem pieczarkowym a na nim układamy pokrojoną w plastry/paski pierś z kurczaka,można posypać całość pietruszką albo czosnkiem niedźwiedzim

    OdpowiedzUsuń
  7. Dorota Agnieszka Grześ18 lutego 2015 21:25

    Najprostszy na świecie przepis na spaghetti bolognese! Całość zajmie nam nie więcej niż 20-30 minut.

    Składniki:
    500 g mięsa mielonego
    pół opakowania makaronu Barilla Bavette n.13
    1 duża marchewka
    1 cebula
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    2 łyżki keczupu
    1/4 szklanki wody
    sól, pieprz
    suszona papryka
    bazylia suszona
    bazylia świeża (można zastąpić natką)
    2 łyżki oleju
    parmezan


    Gotujemy makron według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, odstawiamy i zabieramy się za danie główne. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy posiekaną w kosteczkę cebulkę, dodajemy mięso, całość lekko podsmażamy. Do mięsa dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, ponownie przesmażamy. Dorzucamy koncentrat, dolewamy wodę, doprawiamy solą, pieprzem, suszoną papryką i suszoną bazylią, następnie mieszamy i dusimy ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia.
    Na talerzu układamy makaron, na niego kładziemy nasz sos mięsno-pomidorowy, posypujemy serem i dekorujemy bazylią lub natką. Gotowe.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam
    Ja dziś na prośbę męża przygotowłam coś makaronowego a to dlatego że w ostatnim czasie częściej gościł ziemniak na naszym stole i teraz pytanie co zrobie a to oznaczało jedno coś z niczego czyli to co w domu mam :) Oczywiście powstała zapiekana z makaronu penne Barilla w sosie carbonara i tu uwaga z piersią kurczaka i pieczarkami :P. A zatem ugotowałam makaron następnie podsmażyłam pieczarki z cebulką. Na osobnej patelni podsmażyłam pierś kurczka wcześniej doprawioną " kurczak po staropolsku" i dodałam sos carbonara. Zapiekankę ułozyłam warstwowo najpierw makaron, pieczarki, troszkę papryki czerwonej, mrożonego groszku zielonego zaledwie kilka ziaren i na wierzch kurczak w sosoie z natką pietruszki i do pieca. Na koniec mozna posypać zapiekankę parmezanem lub każdym innym serem ktory lubimy. Mąż przede wszystkim szczęśliwy i najedzeny a to się = Przyjemny wieczór :* Smacznego
    Pozdrawiam Karolina Tracz face KaroliNa TR

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam Pięknie
    Mój przepis na smakowite kąski z Makaronem Barilla spaghetti ( ale i inne
    makarony dozwolone wedle własnych upodobań )
    Składniki :
    Makaron Barilla
    spaghetti
    szpinak najlepiej świeży ale jak nie ma to i mrożony
    ( może być cukinia ... )
    żółty ser ( jak kto lubi mniej czy więcej )
    czosnek
    boczek ( kiełbaska , mielone – co kto woli albo i bez
    )
    3 jajka
    śmietana 18%
    przyprawy ( my dajemy sporo : papryka , pieprz,
    tymianek, oregano , sól ziołowa albo morska ,curry ... co kto lubi do smaku
    swego )
    przygotowanie :
    Kroimy boczek , czosnek , wrzucamy do garnka i albo
    na wodzie dusimy – albo na maśle klarowanym lekko podsmażamy , ( mieszamy ,
    mieszamy )
    miedzy czasie wstawiamy wodę na makaron , potem do
    boczku dorzucamy szpinak ( albo cukinię ... ) i przyprawiamy , (mieszamy
    ,mieszamy )
    robimy sos – parzymy jajka – skorupki – do naczynia
    wbijamy je całe do tego dodajemy śmietanką około 200g. następnie ucieramy ser (
    jak kto lubi więcej czy mniej )– połowę do sosu , reszta do posypania na talerzu
    ,
    ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do garnka ze
    szpinakiem i resztą ... mieszamy ,
    potem dodajemy sosik i mieszamy na małym ogniu ,
    potem nakładamy na talerze , posypujemy resztą sera – możemy dodać pietruszkę
    świeżą ...i smacznego mniam mniam gotowe , smacznie ,szybko ,zdrowo i nie drogo
    Takie nasze smakowite kąski - danie a wykonanie Nikolka Tarchuł z mamą Beatą Tarchuł

    OdpowiedzUsuń
  10. Super! :)
    Ale na zdjęciu z potrawą musi być również widoczne opakowanie makaronu Barilla...

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgorzata Stryjecka21 lutego 2015 18:22

    moje ulubione danie makaron ze szpinakiem :) dziś z parówka która Aurelia uwielbia :)

    Szpinak mrożony wkładam do garna z niewielka ilością wody oraz łyżka masła oraz czosnkiem , dziś mi go brakło wiec musiał być granulowany , gdy się rozmrozi dodaje ser typy Feta , pieprz , vegety do smaku, łyżkę śmietany .

    Makaron gotuje al dente następnie wykładam do naczynia żaroodpornego lub blaszki , na makaron nakladam szpinak , parówkę i wszystko posypuje serem żółtym i do piekarnika na 15 min, kolacja gotowa :)

    Kasiu częstuj się :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Paulina Oleksowicz-Torba23 lutego 2015 21:36

    Witam,
    Podzielę się bardzo szybkim przepisem na pomidorowy sos do makaronu:-)

    Składniki:
    Średnhia cebula
    Puszka pomidorów krojonych
    Czosnek
    Sól, pieprz
    Bazylia
    Pół łyżeczki cukru

    Cebulę zeszklić dodac pomidory i razem dusic 10 min. Doprawić do smaku czosnkiem i przyprawami, dodać cukier żeby powidory nie były za kwaśne i gotować jeszcze 5 minut. Ugotować makaron- ja uwielbiam Barilla nr 13:-) makaron polać sosem i posypać utartym serem.
    Smacznego!!:-)
    Do sosu można dodać swoje ulubione składniki: papryka, oliwki, tuńczyk:-)
    Pozdrawiam Paulina Oleksowicz-Torba

    OdpowiedzUsuń
  13. Cała moja rodzinka lubi potrawy makaronowe :)
    Makaron u nas pojawia się nie tylko jako danie obiadowe :) podzielę się z Wami przepisem na sałatkę z makaronem.

    Składniki:
    3/4 opakowania Barilla Farfalle
    Pierś z kurczaka
    3/4 słoika Oliwek (takiego ok 300g)
    Słoik pomidorów suszonych w oliwie
    Szczypior lub cebula dymka
    2 garści słonecznika
    pieprz
    przyprawa gyros.

    Przygotowanie:
    Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlewamy i zostawiamy do ostygnięcia.
    Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażmy na patelni z dodatkiem pieprzu, przyprawy gyros i można dodać łyżkę oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Oliwki i pomidory suszone kroimy w kawałki. Szczypior/dymkę siekamy. Słonecznik lekko prażymy na patelni.
    Wszystkie produkty dokładnie ze sobą mieszamy, można dodać 2 łyżki oliwy ze słoika pomidorów suszonych.
    Sałatka gotowa - Smacznego.

    Amanda Andrzejewska-Redzimska
    Sweetness of life :)

    OdpowiedzUsuń
  14. z przyjemnością biorę udział w konkursie- moj przepis to:

    SAŁATKA Z KOZIM SEREM, RUKOLĄ, PŁATKAMI CZOSNKU POŁOŻONA NA WŁOSKIM MAKARONIE CESAREA SICILIANE

    SKŁADNIKI:

    - opakowanie makaronu Cesarea Siciliane firmy Barilla
    - 2 soczyste gruszki
    - 300g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
    - 100 g świeżej rukoli
    - 100 g masła
    - sok i otarta skórka z jednej cytryny
    - 2 ząbki czosnku
    - 100 g koziego sera
    - garść suszonych owoców leśnych z borusznicą
    - 2 łyżki miodu
    - przyprawy do smaku: świeżo mielony czarny pieprz, sól

    PRZYGOTOWANIE:

    Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu.


    Gruszki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Dynię obrać ze skóry,
    usunąć gniazda nasienne , a następnie miąższ pokroić w kostkę o
    wielkości 1cm.

    Gruszki i dynie ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 200stopni na 15min.


    Następnie na patelni rozpuścić masło i podać cieniutko pokrojone w
    plasterki ząbki czosnku. Podgrzewać do momentu, aż masło się lekko
    zarumieni, a następnie przelać je do zimnej miseczki. Cytrynę dokładnie
    umyć, otrzeć z niej skórkę do miseczki i wycisnąć sok. Następnie sok ze
    skórką połączyć z 2 łyżkami miodu i dokładnie wymieszać.


    Płynne masło z płatkami czosnku delikatnie połączyć z z miodem i sokiem
    z cytryny. Dokładnie wymieszać, aby składniki się dobrze połączyły.

    Przyprawić solą i czarnym pieprzem do smaku.


    Podawać z makaronem obficie posypanym świeżą rukolą. Dodać ćwiartki
    pieczonej gruszki i kawałki dyni. Polać obficie przygotowanym sosem i
    posypać suszonymi owocami leśnymi.

    [po więcej zdjec zapraszam na swojego bloga:

    https://www.facebook.com/pages/KardamonBazylia-culinary-travels/767210246681859?ref=bookmarks

    pozdrawiam, Ania Marchlewska

    OdpowiedzUsuń
  15. jeden z najbardziej lubianych makaronów moich domownikow.
    Makaron barilla do tego sos: cebula, marchew i por drobno pocięte, wszystko zeszkolne, na maśle dodaję pokrojone pieczrki i dalej podsmażam, podsmażone w przyprawach mięso z piersi kurczaka z łyżeczką przecieru pomidorowego i puszką czerwonej fasoli, łącze z pieczarkami i marchewką, przyprawiam pieprzem i ziołami.

    OdpowiedzUsuń
  16. Zdjęcie makaronu, który jest niezbędny do wykonania tej przepysznej, makaronowej potrawy. Wcześniej do kuchni wkradł się nam mały chochlik psotnik, ale już został okiełznany i tu oto dowód mamy, że Barilla uwielbiamy. Barilla najsmaczniejsza na świecie, wszyscy przecież o tym doskonale tu wiecie. Iwo się nim zajada, nawet przy tym nic nie gada tylko delektuje się nim i słodko pomrukuje i brzusio swój pełny rączką poklepuje.

    OdpowiedzUsuń
  17. a gdzie to zdjęcie z opakowanie makaronu? :(

    OdpowiedzUsuń
  18. o matko wklejałam ;0

    OdpowiedzUsuń
  19. ;0 wklejałam i wpisywałam zaraz aby w dacie się wyrobić ;o ja noga w te klocki jestem ;( czy teraz się uda ? jakieś czary mary ;0 no to dalej czaruje może ten wspaniały makaronik do mnie powędruje i będziemy następne smakowitości razem wszyscy wymyślali ( fajnie , rodzinnie i nie będę sama się głowiła co wymyślić aby wszystkim smakowało ) czary mary , abra ka dabra , sim sa la grim ;) ... Barilla przybywaj i nas swą apetycznością obdarowywaj u Ile d'Amour gramy bo o repetę ciogle wołamy .

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale wyniki w poście są już od wczoraj...

    OdpowiedzUsuń
  21. a ;0 no szkoda ;0 ale zdjęcie wklejałam razem z wpisem ;0 dziwne że nie ma;0 szkoda że nie widziałam ;) bo bym nie wklejałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dziękuję :) i gratuluję pozostałym :)
    pozdrawiam
    Amanda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za Twój komentarz :)