piątek, 17 października 2014

KURRRRRCZAKOWE PLACUSZKI

To, że uwielbiam jeść i gotować już wszyscy wiecie :)
W kuchni uwielbiam też eksperymentować a najlepiej jeszcze z nowym sprzętem :D
Bo kto by grilla nie lubił?
A przecież sezon na grilla to nie tylko lato. U Nas sezon grillowy trwa cały rok! :D


Kiełbaski, szaszłyki, warzywka, kurczak, tosty i co tam jeszcze dusza zapragnie!
Patelnia może schować się w... najgłębszą szufladę :P

Dziś jednak mniej tradycyjnie i na obiad z grilla były "kurczakowe" placuszki z warzywami :)
Pychota!!!



Zapewne na PRZEPIS czekacie? :)
Oto on:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 30 dag pieczarek
  • 4 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek 'kartoflanki'
  • pół łyżki pieprzu czarnego
  • pół łyżki soli
  • 2 łyżki Vegety
  • pół łyżeczki słodkiej papryki

Kurczaka i warzywa kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do tego jajka, mąkę i przyprawy. 
Mieszamy wszystko razem i odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilkanaście godzin [ja zawsze robię to dzień wcześniej, stąd nie mam zdjęć produktów przed :(]

Prawda, że proste? :D



Teraz pozostało już tylko wysmarować masłem klarowanym płytę grilla i 'usmażyć' Nasze placuszki :)
WAŻNE! 
Musicie wiedzieć, że z grilla są o niebo lepsze niż z patelni! :)






SMACZNEGO :)



Ps. Ten niezastąpiony domowy grill elektryczny, do dań zwyczajnych i niezwyczajnych,
 to sprzęt marki Russell Hobbs, który serdecznie Wam polecam ! :)


                                                                          

18 komentarzy:

  1. Pol łyżki pieprzu,soli i wegety toc to masakra jakaś.Nie było to za słone??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego jest dość dużo więc przypraw jest w sam raz.
      Placuszki są idealne :))

      Usuń
  2. Robię podobne, tylko bez pieczarek i troszkę inne proporcje. Uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kartoflanki czyli??maka ziemniaczana?

    OdpowiedzUsuń
  4. stała pozycja w tygodniowym menu tylko ze jeszcze starty ser żółty dodaje bez ,, kartoflanki ,, :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepysznie wygląda :) na pewno spróbuję
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm .. Wyglądają pysznie! Przyznam szczerze, że dotąd grilla używałam jedynie do mięsa, chyba czas to zmienić :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie mam grilla buuuuuuuuuuuuuuuuuu :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Wypróbuję dziś, ale niestety na patelni.

    OdpowiedzUsuń
  9. trzeba kupić w końcu grilla a ten mi się podoba! super przepis! :)
    pozdrawiam, L.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Robię takie placki, ale bez papryki ;|)

    OdpowiedzUsuń
  11. A jak bede chciala zamrozic na kiedy indziej to moge jak juz jest w tym maka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym nie zamroziła tego jednak... Lepiej usmażyć i później zjeść na zimno ;)

      Usuń

Dziękuje za Twój komentarz :)