Kiedyś zupełnie mi obojętny, dziś jeden z tych 'ulubionych'...
Dania, do których wykorzystuje 'zielone liście' to: lazania, calzone, piersi z kurczaka, makarony, krokiety, pierogi, ciasto francuskie iiiii... tarta !
Tarta ze szpinakiem i serem feta. Mmmm... Pyyyyyycha ! :)
Chcecie przepis?
Oto przepis !
[choć nie łatwo było gotować i zdjęcia robić ;) ]
Ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła 82%
1 żółtko
pół łyżeczki soli
50 ml wody
[UWAGA! Prawidłowe proporcje są bardzo ważne!]
W tym czasie możemy przygotować farsz...
I znów zajmujemy się ciastem...
Fasola przytrzymuje Nam ciasto, aby podczas pieczenia, nie wyrosły "brzuszki" :)
W takim oto wydaniu, wkładamy je do nagrzanego wcześniej do 190st piekarnika, na jakieś 15-20 minut, po czym wyciągamy je, ściągamy fasolę i pieczemy kolejne 15 minut...
Po tym czasie - wyciągamy tartę z piekarnika i smarujemy przygotowanym wcześniej szpinakiem plus dla ozdoby [i smaku oczywiście], posypujemy pozostawioną wcześniej, resztką fety ...
I znów do piekarnika !
A 10 minut później ...
SMACZNEGO ! ! !
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAle pychota!! Ja szpinak polubiłam odkąd zaczęłam małej podawać. A ta tarta wygląda cudnie. A ile się piecze ze szpinakiem już na wierzchu?
OdpowiedzUsuńokoło 10 minut :)
Usuńnapisałam... ;)
Uwielbiam szpinakowe tarty! :)
OdpowiedzUsuńjak ja takie rzeczy uwielbiam, tartę uwielbiam- szpinak kocham :) my ostatnio mieliśmy pyszną zupkę szpinakową... :)
OdpowiedzUsuńOooo... Zupki szpinakowej jeszcze nigdy nie jadłam ;)
UsuńUwieeelbiamy szpinak. A tarte na weekend spróbujemy zrobić :)
OdpowiedzUsuńkurcze...kusisz...tym bardziej ,że szpinak UWIELBIAM i dzięki Bogu mój Kubuś też . ;) szczególnie penne ze szpinakiem . smaczne to to ? :D
OdpowiedzUsuńnie pytaj...
UsuńJa uwielbiam! :) <3
Zaraz będę, kawkę do kawałka poproszę!! :D
OdpowiedzUsuńzbożówkę? :D
UsuńOOoo Boże czytasz w moich myślach!!:D
Usuńszpinak love
OdpowiedzUsuńJakie Ty piękne zdjęcia robisz! A jakie smakowite :-)! Uwielbiam szpinak, przepis na pewno wypróbuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa dziękuję bardzooo :)
Usuńuczę się, ciągle się uczę ! :)
ps. jak wypróbujesz to wrzuć na bloga i daj znać :))))
uuu Kasia smokowicie wygląda chyba się skuszę)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szpinak w każdym wydaniu. Może nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale smakuje wyśmienicie
OdpowiedzUsuńŚwietne!! Ja często robię naleśniki z fetą i szpinakiem. Kasiu jakim aparatem robisz zdjęcia?
OdpowiedzUsuńNikon D3100, z obiektywem 35mm f/1.8G :)
UsuńTeż robię podobną tartę :) zajadamy się nią jak oszalali :D na pewno wrzucę zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam tartę , robie tak samo ale patent z fasolą super fajny pomysł zastosuje:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i do tego dodaję jeszcze kurczaka:)
OdpowiedzUsuńWygląda przesmacznie:)
OdpowiedzUsuńwow, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szpinak i do tego z tartą...
mi zawsze wychodzi nierówna tarta, teraz już wiem dlaczego wyrastają te brzuszki
pozdrawiam
Szpinakove love <3 zrobię, a co !
OdpowiedzUsuńUwielbiam !!!!!!!
OdpowiedzUsuńPaula
Dodaj następnym razem troszkę gałki muszkatołowej do szpinaku, rewelacyjnie wtedy szpinak smakuje. Tak podkreśla jego smak!!!
OdpowiedzUsuń