wtorek, 8 października 2013

Przysmak Popeye'a ...

Szpinak !
Kiedyś zupełnie mi obojętny, dziś jeden z tych 'ulubionych'...

Dania, do których wykorzystuje 'zielone liście' to: lazania, calzone, piersi z kurczaka, makarony, krokiety, pierogi, ciasto francuskie iiiii... tarta ! 
Tarta ze szpinakiem i serem feta. Mmmm... Pyyyyyycha ! :)


Chcecie przepis? 
Oto przepis !
[choć nie łatwo było gotować i zdjęcia robić ;) ] 


Ciasto: 
250 g mąki pszennej
125 g masła 82%
1 żółtko
pół łyżeczki soli
50 ml wody

[UWAGA! Prawidłowe proporcje są bardzo ważne!]






Po wyrobieniu ciasta, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut ...
W tym czasie możemy przygotować farsz...







I znów zajmujemy się ciastem...






Fasola przytrzymuje Nam ciasto, aby podczas pieczenia, nie wyrosły "brzuszki" :)

W takim oto wydaniu, wkładamy je do nagrzanego wcześniej do 190st piekarnika, na jakieś 15-20 minut, po czym wyciągamy je, ściągamy fasolę i pieczemy kolejne 15 minut...
Po tym czasie - wyciągamy tartę z piekarnika i smarujemy przygotowanym wcześniej szpinakiem plus dla ozdoby [i smaku oczywiście], posypujemy pozostawioną wcześniej, resztką fety ...
I znów do piekarnika !




A 10 minut później ...



SMACZNEGO ! ! !

29 komentarzy:

  1. Ale pychota!! Ja szpinak polubiłam odkąd zaczęłam małej podawać. A ta tarta wygląda cudnie. A ile się piecze ze szpinakiem już na wierzchu?

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ja takie rzeczy uwielbiam, tartę uwielbiam- szpinak kocham :) my ostatnio mieliśmy pyszną zupkę szpinakową... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo... Zupki szpinakowej jeszcze nigdy nie jadłam ;)

      Usuń
  3. Uwieeelbiamy szpinak. A tarte na weekend spróbujemy zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kurcze...kusisz...tym bardziej ,że szpinak UWIELBIAM i dzięki Bogu mój Kubuś też . ;) szczególnie penne ze szpinakiem . smaczne to to ? :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaraz będę, kawkę do kawałka poproszę!! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie Ty piękne zdjęcia robisz! A jakie smakowite :-)! Uwielbiam szpinak, przepis na pewno wypróbuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a dziękuję bardzooo :)
      uczę się, ciągle się uczę ! :)

      ps. jak wypróbujesz to wrzuć na bloga i daj znać :))))

      Usuń
  7. uuu Kasia smokowicie wygląda chyba się skuszę)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam szpinak w każdym wydaniu. Może nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale smakuje wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne!! Ja często robię naleśniki z fetą i szpinakiem. Kasiu jakim aparatem robisz zdjęcia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nikon D3100, z obiektywem 35mm f/1.8G :)

      Usuń
  10. Też robię podobną tartę :) zajadamy się nią jak oszalali :D na pewno wrzucę zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam tartę , robie tak samo ale patent z fasolą super fajny pomysł zastosuje:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam i do tego dodaję jeszcze kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  13. wow, na pewno wypróbuję :)
    uwielbiam szpinak i do tego z tartą...
    mi zawsze wychodzi nierówna tarta, teraz już wiem dlaczego wyrastają te brzuszki
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Szpinakove love <3 zrobię, a co !

    OdpowiedzUsuń
  15. Dodaj następnym razem troszkę gałki muszkatołowej do szpinaku, rewelacyjnie wtedy szpinak smakuje. Tak podkreśla jego smak!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za Twój komentarz :)