poniedziałek, 19 października 2015

WŁOSKI TYDZIEŃ Z BARILLĄ - KONKURS !

Lubicie makaron ?
My całą trójką go uwielbiamy ! :)

Dlatego wspólnie z BARILLĄ ponownie postanowiliśmy zarazić Was tą miłością i zorganizować KONKURS pod hasłem "WŁOSKI TYDZIEŃ", w którym to będziecie mogli nadsyłać Wasze pomysły, przepisy oraz zdjęcia dań z makaronem BARILLA w roli głównej !

A żeby nie było, że tak tylko 'oczekuję' a nic od siebie nie daję - wrzucam Wam przepis na mega szybkie i mega smaczne, makaronowe danie.
Chcecie? :)





PRODUKTY:

- makaron pełnoziarnisty Fusilli Barilla
- mrożony szpinak 
- czerwona papryka
- świeży czosnek
- szynka parmeńska
- kulka sera mozzarella
- sól i pieprz

WYKONANIE:

Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. 
Na patelni, na wolnym ogniu i masełku rozmrażamy szpinak i po odparowaniu wody dodajemy posiekany drobno czosnek. Następnie wrzucamy pokrojoną na małą kosteczkę czerwoną paprykę i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem [można też dodać troszkę kwaśnej śmietany - wg uznania].
Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do żaroodpornego naczynia. Do tego dorzucamy przygotowany szpinak i dobrze ze sobą mieszamy. 
Szynkę parmeńską rwiemy na małe kawałki i rozrzucamy na wierzch naszego dania.
Na koniec układamy pokrojoną w plastry [bądź kostkę] mozzarellę.
Wkładamy do rozgrzanego do 180st piekarnika i czekamy tak długo aż roztopi się ser :)


Prościzna, prawda?
A jakie smaczne i zdrowe ! no samo dobro ;)


A teraz Wasza kolej, czyli wspomniany wcześniej KONKURS !



Co musicie zrobić ? 
  • w komentarzu pod tym postem umieścić swój pomysł na makaronowe włoskie danie z opakowaniem makaronu Barilla [składniki, kilka słów o przygotowaniu oraz najważniejsze - zdjęcie efektu końcowego!]
    [pod polem tekstowym w komentarzu macie takie malutkie okienko ala obrazek, w które wystarczy kliknąć, wybrać zdjęcie i potwierdzić] :)
  • polubić [choć niekoniecznie] 'fanpejdż' organizatora konkursu ;)
  • zapoznać się z REGULAMINEM konkursu !
  • pod konkursowym plakatem na FB [dostępnym TUTAJ] zaprosić do zabawy co najmniej trzech swoich znajomych,
  • podpisać się imieniem, nazwiskiem oraz mailem.




Konkurs rozpoczyna się teraz, tj. 19.10.2015r., a kończy 25.10.2015r., o godzinie 23:59.
Z pośród nadesłanych przepisów oraz zdjęć zostaną wybrane trzy najlepsze makaronowe 'włoskie dania', które zostaną nagrodzone zestawem składającym się z trzech różnych opakowań makaronu oraz trzech sosów marki BARILLA .
A dodatkowo! 
Przepis, ten najlepszy z najlepszych, zostanie opublikowany na moim blogu w zakładce "SPECJAŁY MASTERSZEFA" :)

Wyniki konkursu pojawią się w tym poście w przeciągu 3 dni od dnia zakończenia konkursu.

Szczegółowy REGULAMIN konkursu dostępny jest TUTAJ


POWODZENIA ! ! !




EDIT:

Zestaw produktów marki BARILLA wygrywają:

Małgorzata Stryjecka, Małgorzata Hajok Chodorowska 
oraz Marta Walów, której danie już niedługo pojawi się na moim blogu w zakładce "SPECJAŁY MASTERSZEFA" :)


GRATULUJĘ i z niecierpliwością czekam na kontakt !


3 komentarze:

  1. INDYK NA ZIELONEJ ŁĄCE

    Połączenie mięsa z indyka z zielonym groszkiem i bazylią jest idealną propozycją dania niskokalorycznego, a zarazem niezwykle bogatego w witaminy, składniki mineralne, i błonnik a na dodatek bez dodatku soli.

    Składniki:

    400g fileta z indyka

    12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej

    świeżo zmielony pieprz

    tymianek

    rozmaryn

    zioła prowansalskie

    200g makaronu pełnoziarnistego (kokardki)

    Sos:

    50g liści świeżej bazylii

    1 ząbek czosnku

    75g orzechów nerkowca

    30g migdałów

    50g sera żółtego (parmezan)

    sól morska

    świeżo zmielony pieprz

    350g mrożonego zielonego groszku

    300ml śmietany 18%

    70ml oliwy z oliwek

    Wykonanie:

    1. Pierś z indyka pokroić na 4 podłużne słupki, oprószyć pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi.

    2. Każdy kawałek piersi owinąć 3 plastrami szynki szwarcwaldzkiej, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym
    do 170°C przez ok. 25 minut.

    3. Bazylię, czosnek, orzechy nerkowca, migdały, parmezan i oliwę
    z oliwek zmiksować blenderem w taki sposób żeby pozostawić małe drobinki składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    4. Zielony groszek wysypać na sitko i przepłukać ciepłą wodą, wrzucić na wrzątek i gotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

    5. Śmietanę wlać na patelnię, dodać sos przygotowany w blenderze, dokładnie wymieszać. Następnie dodać groszek i zagotować.

    6. Makaron ugotować al dente, polać „zielonym” sosem a na wierzchu ułożyć upieczone kawałki indyka.

    linka2107.88@o2.pl

    Ewelina Pędzikowska

    OdpowiedzUsuń
  2. Różyczki na gniazdach makaronu Emotikon smile

    Składniki:
    -2 średnie ugotowane buraki
    -30 g makaronu sphagetti barilla
    -70g twarogu
    -1 łyżka jogurtu greckiego
    -łyżka płatków migdałów
    -100g dyni
    -łyżeczka ziaren granatu

    Przygotowanie:
    -makaron gotujemy al dente
    -buraka obieramy, jak jabłko (uwaga aby nie urwać!)
    -twaróg dokładnie mieszamy z twarogiem i zagniatamy widelcem
    -dynię gotujemy do miękkości i miażdzymy widelcem

    Twaróg układamy na talerzu (kształt spłaszczonego placka), na to układamy zwinietego buraka , a na około tego układamy ugotowany makaron- lekko przyklejająć do twarogu
    -talerz posypujemy płatkami migdałów
    -puree z dyni układamy obok różyczek i posypujemy ziarenkami granatu

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaron z sosem z pieczonych pomidorow

    Składniki (na 1 porcję)
    -40g pełnoziarnistego makaronu
    -150g zmielonej polędwicy wołowej
    -1 ząbek czosnku
    -2 średnie pomidory
    -pół czerwonej cebuli
    -sól, pieprz, zioła prowansalskie
    -łyżka masła klarowanego
    -łyżeczka mąki z tapioki

    Sposób przygotowania:
    -pomidory dokładnie myjemy, zdejmujemy skórkę i kroimy na kawałki
    -pomidory wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 30minut do miękkości
    -mięso z cebulką , czosnkiem i przyprawami podsmażamy na patelni
    -makaron gotujemy al dente
    -pomidory blendujemy na gęsty krem i wlewamy na patelnię, Zwiększamy ogień i redukujemy sos
    -makaron mieszamy z sosem


    Buon Appetito!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za Twój komentarz :)