My całą trójką go uwielbiamy ! :)
Dlatego wspólnie z BARILLĄ ponownie postanowiliśmy zarazić Was tą miłością i zorganizować KONKURS pod hasłem "WŁOSKI TYDZIEŃ", w którym to będziecie mogli nadsyłać Wasze pomysły, przepisy oraz zdjęcia dań z makaronem BARILLA w roli głównej !
A żeby nie było, że tak tylko 'oczekuję' a nic od siebie nie daję - wrzucam Wam przepis na mega szybkie i mega smaczne, makaronowe danie.
Chcecie? :)
PRODUKTY:
- makaron pełnoziarnisty Fusilli Barilla
- mrożony szpinak
- czerwona papryka
- świeży czosnek
- szynka parmeńska
- kulka sera mozzarella
- sól i pieprz
WYKONANIE:
Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Na patelni, na wolnym ogniu i masełku rozmrażamy szpinak i po odparowaniu wody dodajemy posiekany drobno czosnek. Następnie wrzucamy pokrojoną na małą kosteczkę czerwoną paprykę i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem [można też dodać troszkę kwaśnej śmietany - wg uznania].
Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do żaroodpornego naczynia. Do tego dorzucamy przygotowany szpinak i dobrze ze sobą mieszamy.
Szynkę parmeńską rwiemy na małe kawałki i rozrzucamy na wierzch naszego dania.
Na koniec układamy pokrojoną w plastry [bądź kostkę] mozzarellę.
Wkładamy do rozgrzanego do 180st piekarnika i czekamy tak długo aż roztopi się ser :)
Prościzna, prawda?
A jakie smaczne i zdrowe ! no samo dobro ;)
A teraz Wasza kolej, czyli wspomniany wcześniej KONKURS !
Co musicie zrobić ?
- w komentarzu pod tym postem umieścić swój pomysł na makaronowe włoskie danie z opakowaniem makaronu Barilla [składniki, kilka słów o przygotowaniu oraz najważniejsze - zdjęcie efektu końcowego!]
[pod polem tekstowym w komentarzu macie takie malutkie okienko ala obrazek, w które wystarczy kliknąć, wybrać zdjęcie i potwierdzić] :) - polubić [choć niekoniecznie] 'fanpejdż' organizatora konkursu ;)
- zapoznać się z REGULAMINEM konkursu !
- pod konkursowym plakatem na FB [dostępnym TUTAJ] zaprosić do zabawy co najmniej trzech swoich znajomych,
- podpisać się imieniem, nazwiskiem oraz mailem.
Konkurs rozpoczyna się teraz, tj. 19.10.2015r., a kończy 25.10.2015r., o godzinie 23:59.
Z pośród nadesłanych przepisów oraz zdjęć zostaną wybrane trzy najlepsze makaronowe 'włoskie dania', które zostaną nagrodzone zestawem składającym się z trzech różnych opakowań makaronu oraz trzech sosów marki BARILLA .
A dodatkowo!
Przepis, ten najlepszy z najlepszych, zostanie opublikowany na moim blogu w zakładce "SPECJAŁY MASTERSZEFA" :)
A dodatkowo!
Przepis, ten najlepszy z najlepszych, zostanie opublikowany na moim blogu w zakładce "SPECJAŁY MASTERSZEFA" :)
Wyniki konkursu pojawią się w tym poście w przeciągu 3 dni od dnia zakończenia konkursu.
Szczegółowy REGULAMIN konkursu dostępny jest TUTAJ.
POWODZENIA ! ! !
EDIT:
Zestaw produktów marki BARILLA wygrywają:
Małgorzata Stryjecka, Małgorzata Hajok Chodorowska
oraz Marta Walów, której danie już niedługo pojawi się na moim blogu w zakładce "SPECJAŁY MASTERSZEFA" :)
GRATULUJĘ i z niecierpliwością czekam na kontakt !
INDYK NA ZIELONEJ ŁĄCE
OdpowiedzUsuńPołączenie mięsa z indyka z zielonym groszkiem i bazylią jest idealną propozycją dania niskokalorycznego, a zarazem niezwykle bogatego w witaminy, składniki mineralne, i błonnik a na dodatek bez dodatku soli.
Składniki:
400g fileta z indyka
12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
świeżo zmielony pieprz
tymianek
rozmaryn
zioła prowansalskie
200g makaronu pełnoziarnistego (kokardki)
Sos:
50g liści świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
75g orzechów nerkowca
30g migdałów
50g sera żółtego (parmezan)
sól morska
świeżo zmielony pieprz
350g mrożonego zielonego groszku
300ml śmietany 18%
70ml oliwy z oliwek
Wykonanie:
1. Pierś z indyka pokroić na 4 podłużne słupki, oprószyć pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi.
2. Każdy kawałek piersi owinąć 3 plastrami szynki szwarcwaldzkiej, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym
do 170°C przez ok. 25 minut.
3. Bazylię, czosnek, orzechy nerkowca, migdały, parmezan i oliwę
z oliwek zmiksować blenderem w taki sposób żeby pozostawić małe drobinki składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Zielony groszek wysypać na sitko i przepłukać ciepłą wodą, wrzucić na wrzątek i gotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
5. Śmietanę wlać na patelnię, dodać sos przygotowany w blenderze, dokładnie wymieszać. Następnie dodać groszek i zagotować.
6. Makaron ugotować al dente, polać „zielonym” sosem a na wierzchu ułożyć upieczone kawałki indyka.
linka2107.88@o2.pl
Ewelina Pędzikowska
Różyczki na gniazdach makaronu Emotikon smile
OdpowiedzUsuńSkładniki:
-2 średnie ugotowane buraki
-30 g makaronu sphagetti barilla
-70g twarogu
-1 łyżka jogurtu greckiego
-łyżka płatków migdałów
-100g dyni
-łyżeczka ziaren granatu
Przygotowanie:
-makaron gotujemy al dente
-buraka obieramy, jak jabłko (uwaga aby nie urwać!)
-twaróg dokładnie mieszamy z twarogiem i zagniatamy widelcem
-dynię gotujemy do miękkości i miażdzymy widelcem
Twaróg układamy na talerzu (kształt spłaszczonego placka), na to układamy zwinietego buraka , a na około tego układamy ugotowany makaron- lekko przyklejająć do twarogu
-talerz posypujemy płatkami migdałów
-puree z dyni układamy obok różyczek i posypujemy ziarenkami granatu
Makaron z sosem z pieczonych pomidorow
OdpowiedzUsuńSkładniki (na 1 porcję)
-40g pełnoziarnistego makaronu
-150g zmielonej polędwicy wołowej
-1 ząbek czosnku
-2 średnie pomidory
-pół czerwonej cebuli
-sól, pieprz, zioła prowansalskie
-łyżka masła klarowanego
-łyżeczka mąki z tapioki
Sposób przygotowania:
-pomidory dokładnie myjemy, zdejmujemy skórkę i kroimy na kawałki
-pomidory wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 30minut do miękkości
-mięso z cebulką , czosnkiem i przyprawami podsmażamy na patelni
-makaron gotujemy al dente
-pomidory blendujemy na gęsty krem i wlewamy na patelnię, Zwiększamy ogień i redukujemy sos
-makaron mieszamy z sosem
Buon Appetito!